Docent bij de opleiding fysiotherapie van Avans Hogeschool en fysiotherapeut Dennis van Gool nam de proef op de som en zette de Smart Glasses op tijdens een praktijkles die een aantal studenten vanuit huis bijwoonden.
“De slimme bril biedt vooral meerwaarde wanneer je een korte instructie wilt geven, bijvoorbeeld op het moment dat je een student die vanuit huis inbelt een handeling van dichtbij wilt laten zien. Studenten reageerden enthousiast. Zij konden via hun scherm goed volgen wat ik in het praktijklokaal demonstreerde.”
Ook droeg hij de bril tijdens een behandeling in de fysiotherapiepraktijk van Avans Hogeschool.
“De studenten keken mee, terwijl ik een patiënt behandelde in de praktijk. Ze keken eigenlijk letterlijk ‘door de bril van de professional’. De Smart Glassesl werkt vooral goed als je naar je handen kijkt, maar tijdens een behandeling maak ik ook vaak oogcontact met de patiënt om te zien hoe die reageert. Die nuance is met de bril lastig te volgen, omdat studenten dan alleen de patiënt zien en de mimiek van de professional juist missen, daarvoor heb je eigenlijk meer een overzichtsbeeld nodig als kijker.”
Om de Smart Glasses te kunnen gebruiken, heb je uiteraard de bril nodig en een apparaat waarop de meekijker kan inloggen om de beelden te ontvangen, bijvoorbeeld een laptop of een tablet of smartphone. Daarnaast is een account op het platform Genzõ vereist. Via dit platform komt er een verbinding tot stand tussen de bril en het apparaat waarop wordt meegekeken. Genzõ is opgezet door 1Minuut, de ontwikkelaar van de Smart Glasses en maakt gebruikt van een versleutelde verbinding. Zo weet je zeker dat de data veilig verstuurd en bekeken worden.
Wil je meer gedetailleerde informatie over het gebruik van de Smart Glasses? Wanneer je een bril aanschaft en een account aanmaakt, kun je uitgebreide elearnings en instructies vinden op het klantenportaal van 1Minuut.
Het werken met Smart Glasses gebeurt op basis van informed consent. Dat betekent dat de client en/of familie vooraf wordt geïnformeerd over het gebruik van de slimme bril of meekijkbril. Het is voor hen goed te weten dat alleen de betrokken zorgmedewerkers kunnen meekijken. Jij en de student maken een live-beeldverbinding waarbij de beelden niet worden opgeslagen.
Nieuwsgierig naar meer gedetailleerde uitleg over het praktische gebruik van de Smart Glasses? Bekijk dan ook eens de website van ontwikkelaar 1Minuut.