• info@gezondheidszorgzonderafstand.nl
  • West-Brabant
Docenten_top

Docenten

Zorg verandert continu. En daarmee ook het onderwijs. Met de inzet van Smart Glasses komen twee werelden samen en breng jij als docent de praktijk op een laagdrempelige manier naar het leslokaal. Laat studenten in de klas meekijken ‘door de ogen’ van de professional met deze slimme bril of begeleid hen op afstand tijdens stages. Ontdek hier wat de Smart Glasses voor jou en je studenten kan betekenen.
De Smart Glasses is een ‘meekijkbril’ met ingebouwde camera en microfoon. De student draagt de bril en legt via een inbelverbinding contact met jou als docent, waardoor je via een speciale app kunt meekijken op je telefoon, tablet of computer. Door Smart Glasses te gebruiken in het onderwijs leren studenten hoe moderne zorgtechnologie het werk van de zorgprofessional kan verlichten of verrijken. Daarnaast wordt het mogelijk om een hele klas mee te laten kijken met een professional in de praktijk die een patiënt behandelt. Of draai de rollen om en vraag een student de slimme bril te dragen tijdens een stageopdracht, zodat de rest van de klas kan meekijken en -denken. Als docent kun je de Smart Glasses ook zelf dragen om studenten die niet fysiek bij een les aanwezig zijn met jóu te laten meekijken als je een handeling demonstreert.

De bril gaat op, de camera gaat aan en er is direct contact tussen de brildrager en de kijker op afstand. Het voordeel van de Smart Glass ten opzichte van een gewone camera is dat de bril een handeling van heel dichtbij in beeld brengt. Omdat de brildrager geen camera hoeft vast te houden, heeft hij of zij de handen vrij om een handeling uit te voeren. Als docent begeleid je studenten zonder dat ze het gevoel hebben dat ze op de vingers worden gekeken of er extra personen bij een behandeling aanwezig hoeven zijn, wel zo fijn voor de patiënt!

Laat je inspireren, zo zet je de bril in

Ervaringen


Docent bij de opleiding fysiotherapie van Avans Hogeschool en fysiotherapeut Dennis van Gool nam de proef op de som en zette de Smart Glasses op tijdens een praktijkles die een aantal studenten vanuit huis bijwoonden.


De slimme bril biedt vooral meerwaarde wanneer je een korte instructie wilt geven, bijvoorbeeld op het moment dat je een student die vanuit huis inbelt een handeling van dichtbij wilt laten zien. Studenten reageerden enthousiast. Zij konden via hun scherm goed volgen wat ik in het praktijklokaal demonstreerde.


Ook droeg hij de bril tijdens een behandeling in de fysiotherapiepraktijk van Avans Hogeschool.


De studenten keken mee, terwijl ik een patiënt behandelde in de praktijk. Ze keken eigenlijk letterlijk ‘door de bril van de professional’. De Smart Glassesl werkt vooral goed als je naar je handen kijkt, maar tijdens een behandeling maak ik ook vaak oogcontact met de patiënt om te zien hoe die reageert. Die nuance is met de bril lastig te volgen, omdat studenten dan alleen de patiënt zien en de mimiek van de professional juist missen, daarvoor heb je eigenlijk meer een overzichtsbeeld nodig als kijker.”

 

Lees hier verder over de ervaringen van Dennis van Gool

Tips van docenten

De bril gebruiken

Om de Smart Glasses te kunnen gebruiken, heb je uiteraard de bril nodig en een apparaat waarop de meekijker kan inloggen om de beelden te ontvangen, bijvoorbeeld een laptop of een tablet of smartphone. Daarnaast is een account op het platform Genzõ vereist. Via dit platform komt er een verbinding tot stand tussen de bril en het apparaat waarop wordt meegekeken. Genzõ is opgezet door 1Minuut, de ontwikkelaar van de Smart Glasses en maakt gebruikt van een versleutelde verbinding. Zo weet je zeker dat de data veilig verstuurd en bekeken worden.

Verbinding maken als brildrager

1. Download de Genzõ app in de Playstore of Appstore.
2. Maak een account aan op Genzõ. In deze video legt ontwikkelaar 1Minuut uit hoe je dat doet.
3. Zet de Smart Glasses aan. Je kunt de bril bedienen met de knoppen. Bekijk de video voor meer informatie

Nu kun je aan de slag!

Wil je meer gedetailleerde informatie over het gebruik van de Smart Glasses? Wanneer je een bril aanschaft en een account aanmaakt, kun je uitgebreide elearnings en instructies vinden op het klantenportaal van 1Minuut.

Het werken met Smart Glasses gebeurt op basis van informed consent. Dat betekent dat de client en/of familie vooraf wordt geïnformeerd over het gebruik van de slimme bril of meekijkbril. Het is voor hen goed te weten dat alleen de betrokken zorgmedewerkers kunnen meekijken. Jij en de student maken een live-beeldverbinding waarbij de beelden niet worden opgeslagen.

Nieuwsgierig naar meer gedetailleerde uitleg over het praktische gebruik van de Smart Glasses? Bekijk dan ook eens de website van ontwikkelaar 1Minuut.